The Pupil Response and Individual Listening Load (PupILL): Towards the development of a clinically applicable measure of cognitive processing load in daily life hearing (WC2015-056)

Links

Starting date: 01/09/2015

De sectie Ear & Hearing van de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde van het VU medisch centrum doet onderzoek naar de invloed van achtergrondrumoer op de luisterinspanning en stress.

Gezocht: deelnemers onderzoek naar de invloed van gehoorverlies op luisterinspanning en stress.

Er zal worden onderzocht of de verstaanbaarheid van de spraak van invloed is op het gemak waarmee de spraak wordt verstaan. Dit wordt onderzocht door een opname te maken van de pupil van het oog tijdens het luisteren en door het bepalen van cortisol en alpha-amylase niveaus in speeksel en hoofdhaar

U kunt meedoen als u:

  • Als u tussen de 18 en 80 jaar oud bent
  • Als uw moedertaal Nederlands
  • Minimaal 3 cm lang haar heeft op uw achterhoofd; er wordt een plukje haar zo dicht mogelijk bij de hoofdhuid afgenomen (±150-300 haren)
  • Niet rookt of minder dan 6 sigaretten per dag rookt

Zowel mensen die gehoorverlies hebben als mensen die goed gehoor hebben kunnen deelnemen.

U mag niet meedoen als u:

  • dyslexie heeft, kleurenblind bent of andere problemen met lezen heeft
  • epilepsie, claustrofobie of oogafwijkingen zoals staar heeft (bril en lenzen mag wel).
  • neurologische of psychiatrische klachten heeft
  • diabetes heeft

Daarnaast vragen we naar medicatiegebruik

Als u meedoet:

Het onderzoek bestaat uit één bezoek aan de polikliniek van het VUmc. Dit bezoek duurt ongeveer 2 uur. Uw reiskosten worden vergoed, en u ontvangt een financiële vergoeding van 15 euro. De testsessie kan op maandag t/m donderdag plaatsvinden, en start tussen 14:00 en 14:30 uur. U kunt zelf uw voorkeur opgeven, de datum wordt vastgesteld in overleg met de onderzoeker. Het onderzoek bestaat uit een aantal luistertests waarbij de pupilgrootte wordt gemeten en een paar aanvullende taken. Ook vragen we een aantal maal om speeksel te verzamelen tijdens de tests. We zullen een plukje hoofdhaar van uw achterhoofd knippen (150-300 haren).

Uw gegevens zullen vertrouwelijk worden behandeld en deelname aan dit onderzoek is pijnloos en zonder gevaar. Er worden geen medicijnen toegediend.

Nadere informatie:

Voor nadere informatie over dit onderzoek kunt u contact opnemen met drs. Hannah van Scheepen, onderzoeker VUmc:

e-mail:   j.vanscheepen@vumc.nl

tel.         :   020 444 0930